A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Kulturális örökségünk: OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Publikálva – 2020.04.02. Olvasási idő – 5 perc
0

Az OTP Bank gyökerei a múltba nyúlnak vissza, de sokkal messzebbre és mélyebbre, mint gondolnánk. Az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteménye a közel 180 éves magyar pénzintézeti történelem előtt tiszteleg.

Az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény mintegy 1500 magyar történelmi pénzintézetről őriz tárgyi, írott és nyomtatott emlékeket. A 30 000 darabos kollekció pedig végig kalauzol minket azon a közel 180 éven, amióta pénzintézetek működnek Magyarországon. Reformkor, Gründerzeit, Millennium, a századforduló soha nem látott gazdasági pezsgése, világháborúk, inflációk, államosítás, az 50-es évek tervgazdasága, a Kádár-kor takarékos konszolidációja. Minden itt van.

muzeum1.jpg
OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény / Lelkes László

Ha érdekes pénzérméket szeretnél látni, ne ide gyere

Jóllehet, a gyűjtemény rendelkezik bankjegy és érmegyűjteménnyel, jó tudni, hogy az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény nem numizmatikai kiállítás. Azokhoz akar szólni, akiket a fizikai tárgynál jobban érdekel a háttér, a munka, aminek eredményeképpen a pénz létrejött Magyarországon. A pénzintézetek világába kalauzol el minket. Történelmi értékpapírok, gazdasági dokumentumok és természetesen az ezekhez kapcsolódó intézmények és emberek révén elevenedik meg a történet. A pénzintézeti munka története, ami mindig elkötelezettséget igényelt, de ennek révén a pénz a gazdaság egyik legfontosabb motorja lett és maradt napjainkban is.

ptgy kötvények.jpg
OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény / Lelkes László

Van egy kis apród?

Természetesen, mint minden gyűjteményben, itt is vannak gyöngyszemek. Ilyen a több mint 1200 darabot számláló egyedi perselygyűjtemény. És most ne csak a retró, kutyanyelves pléh perselyre, vagy az antik ezüst dobozocskákra gondoljunk! A számos nemzetközi darabot felsorakoztató hagyományos és mechanikus perselyek igazi fantázia-gyűjteményt alkotnak. A takarékosság hétköznapi eszközei elképesztő képzelőerővel csábítanak arra, hogy nap mint nap szórakozva hullassunk pár forintot a tűzoltós, foghúzós, focikapura rúgós, Dagobert bácsis perselyekbe.

Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép Ajánlókép
Kattints a fotóra a galéria megtekintéséhez!

Mennyi az annyi?

A pénzintézetek világa az irodai munka világa is egyben. Az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény anyaga részletes betekintést ad abba a korba, amikor a pénzintézeti ügyintézők vasalt fehér ingben, könyökvédőben, olykor állva, írópultnál végezték munkájukat. A Brunsviga, Triumphator, Marchand márkanevek mondanak valamit? A gyűjtemény számológépes „gépparkja” betekintést nyújt abba a technikai evolúcióba, amelynek révén a századfordulótól kezdődően a különböző mechanikus számológépek az alapműveleteken kívül a legbonyolultabb kamatszámítások elvégzésére is képesek lettek. Ezek mellett természetesen a történelem legszebb írógépjei is megtalálhatók a gyűjteményben.

Számológépek.jpg
OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény / Lelkes László

Klasszikus darabok

Egy pénztörténeti gyűjtemény elképzelhetetlen trezorok nélkül, így természetesen az OTP Bank gyűjteményében is találunk ikonikus eszközöket. A páncélszekrények mellett igazi vas kincses- és céhládákat is tartalmaz a gyűjtemény a 17-18. századból. Szintén a klasszikus darabok közé tartozik a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank alapításakor kiadott királyi szabadalomlevél kézzel másolt első oldala, és a bank pecsétjének másolata. Hasonló értéket képvisel a Fáy András által alapított Pesti Első Hazai Takarékpénztár egyik első, 1840-ből származó éves mérlege. A gyűjtemény műtárgyakkal is rendelkezik. Ezek közül talán a legértékesebb az első magyar kereskedelmi bank alapítójának, szitányi Ullmann Móricznak portréja, amely Barabás Miklós műterméből került ki 1857-ben.

Trezor.jpg
OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény / Lelkes László

És persze OTP, minden mennyiségben

Talán mondani sem kell a gyűjtemény rengeteg retró kincset őriz. Reklámplakátok, ajándéktárgyak, kültéri és beltéri reklámeszközök idézik az OTP-márka történetét. A gyűjtemény néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Filmarchívummal közösen összegyűjtötte a hazai mozikban és tévében bemutatott reklámfilmek többségét, amikből számos érdekes filmet ezen a honlapon is megtekinthetsz.

háztartási napló 70.jpg
OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Fontos információk

A gyűjteményt az 1960-as évek közepén alapították. Érdekesség, hogy a gyűjteményi darabokat nem csak az akkori takarékpénztár gyűjtötte központilag, számos elemét a pénzintézeti dolgozók „dobták be” a közösbe.

A gyűjtemény jelen pillanatban nem látogatható.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.04.02.
Kulturális örökségünk: OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény
0