A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Szórakozással nevelnek pénzügyi tudatosságra az MNB pénzmúzeumában

Publikálva – 2022.06.08. Olvasási idő – 3 perc
0

A modern világban minden emberi tevékenység középpontjában a pénz áll, akár papírpénz, érme vagy elektronikus formában áll rendelkezésre. Mégis keveset tudunk róla. Ezen segít a nemrég nyitott pénzmúzeum.

Mi a pénz? Hogyan működik? Honnan származik? Hogyan működik a monetáris politika, mit csinál a jegybank? Ezek nem elvont kérdések, és a megválaszolásuk sokat segít a saját pénzügyi tudatosságunk kialakításában. A Magyar Nemzeti Bank éppen ennek a tudásnak az elősegítéséhez hozta létre a pénzmúzeumot.

Kötelező lehetne

Pénzzel kapcsolatos kiállításokat már korábban is szerveztek múzeumok, de azok inkább az érmék bemutatására és régészeti összefüggésekre koncentráltak. Hivatalos nevén a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban viszont elsősorban a pénzzel kapcsolatban minden szempontot felvonultató, interaktív, látványos ismeretterjesztés zajlik.

Az iskolások, játékosan, de felnőtt fejjel nézve is érdekfeszítően sajátíthatjuk el a pénzügyi rendszer alapjait, és tudhatunk meg többet a pénz gazdaságban betöltött szerepéről. A múzeum ingyenes, az egész család számára nyújt szórakoztató utazást a pénz birodalmában. A bejutáshoz fontos tudni, hogy regisztrálni kell, és akár hetekkel későbbre kaphatunk időpontot.

mnb pénzmúzeum flyer.png

Érmék mindenhol

A pénzmúzeumban többek között helyet kapott az OTP Bank Árpád-kori érmegyűjteménye is, és megtekinthető Magyar Nemzeti Bank egykori főkönyve is.

A több mint 2400 négyzetméteres pénzmúzeum az egykori Postapalotában kapott helyet. A Postatakarékpénztár egykori, 1901-ben átadott székháza, amely magán viseli Lechner sajátos, magyar szecesszióból táplálkozó stílusát, az elmúlt években teljes felújításon esett át. Matolcsy György, a jegybank elnöke a múzeum március 15-re időzített megnyitóján arról is beszélt, hogy az 1848-as forradalom 12 pontja között a leghangsúlyosabb az önálló nemzeti bank létrehozásának igénye volt.

A megnyitó másnapján a Magyar Nemzeti Bank a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki, aminek a rajzolata is a pénzmúzeumra, és rajta keresztül a pénzügyi tudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet. A különleges fémpénzből 2 millió példány kerül forgalomba.

budapest magyar nemzeti bank penzmuzeum.jpg

Világszerte népszerű

A Magyarországon egyedülálló pénzmúzeumok a világon nagy népszerűségnek örvendenek Coloradótól Frankfurton át Vilniusig, ahol hasonló koncepcióval a történelmet összekötik a modern pénzhasználat ismereteivel, nem mellesleg pedig felállították a világ legnagyobb pénz piramisát, amihez több mint egymillió pénzérmét használtak fel.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2022.06.08.
Szórakozással nevelnek pénzügyi tudatosságra az MNB pénzmúzeumában
0