A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

vezérigazgató, gazdasági tanácsadó

Kornfeld Zsigmond

1852 - 1909

Kornfeld Zsigmond (1852-1909) szinte egész életét a Magyar Általános Hitelbankra tette fel. Az irányítása alatt a bank a századforduló időszakára az ország egyik legnagyobb pénzintézetévé vált. A gazdasági modernizáció híve volt, és vezető szerepet vállalt az új pénz, a korona bevezetésében.

A Rothschildok miatt lett bankár

Kornfeld Zsigmond cseh földön, Goltsch-Jenikauban született 1852-ben. Iskolái befejezését követően a bankári ismereteket 1870-1872 között bécsi, prágai és párizsi bankházaknál szerezte. Ekkor ismerkedett meg a Rothschild családdal, a kor legjelentősebb bankáraival.

GuentherZ_0028_Wien04_Palais_Freiherr_Albert_von_Rothschild_Heugasse26_Gartenseite palota bécs.jpg

A Rothschild-palota Bécsben

Wikipedia

1872-1878 között a prágai Böhmische Bankverein igazgatója volt. A bécsi Rothschildok felkérésére költözött 1879-ben Magyarországra, és lett a Magyar Általános Hitelbank igazgatója. Budapesten tanult meg magyarul, és vált az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb banki vezetőjévé.

Nemcsak új otthona nyelvét sajátította el, hanem Magyarországot hazájának is tekintette, és a magyar kultúra megismerését alapvetőnek tartotta. Irányításával a Magyar Általános Hitelbank a századforduló időszakára az ország egyik legnagyobb pénzintézetévé vált.

Magyar Általános Hitelbank homlokzata.jpg

A Magyar Általános Hitelbank 1914-ben

Budapest-képarchívum

Fontosnak tartotta, hogy a bank szélesítse vállalati és pénzintézeti érdekeltségi körét. Jelentősnek tekintette a pesti tőzsde működését, ezért elvállalta annak elnöki tisztségét is. A gazdasági modernizáció híveként kezdeményezője, részese volt számos nagyvállalat és pénzügyi szervezet létrehozásának.

Sokat tett a korona bevezetéséért

Kornfeld Zsigmond a miniszterelnök és pénzügyminiszter Wekerle Sándor bizalmasaként 1892-től az aranyalapú új valuta, a korona bevezetésében vállalt vezető szerepet.

A valutareformban betöltött szerepe elismeréseként az uralkodó 1901-ben a főrendiház tagjává nevezte ki.

Vezetésével a Magyar Általános Hitelbank részt vett Magyarország minden jelentős államkölcsönének lebonyolításában.

Alpár Ignác építész - Kornfeld Zsigmond elnök  A Budapesti Áru- és Értéktőzsde építésének emlékére 1907.jpg

Alpár Ignác építész és Kornfeld Zsigmond elnök a Budapesti Áru- és Értéktőzsde építésének emlékére készült plaketten, 1907.

OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Időközben a bank vezetésében is tovább nőtt a szerepe. 1895-ben vezérigazgató, 1906-tól elnök-vezérigazgató lett. Elvárta, hogy a banki tisztviselők magatartásukkal, öltözködésükkel, életvitelükkel is a bank megbízhatóságát, tekintélyét sugározzák.

Halála előtt 1909-ben bárói rangot és magyar nemesi címet kapott, egyik fia – Kornfeld Pál báró – évtizedekig a Magyar Általános Hitelbankban töltött be vezető tisztségeket. Kornfeld Zsigmond 1909. március 24-én hunyt el Budapesten.

kornfeld zsigmond festmény.png

Egyik életrajzírója így jellemezte: "A legegyszerűbb és legnehezebb életutat választotta a maga számára: mindig az egyenes úton járt. A tiszta és őszinte és megmásíthatatlan bankmérlegen kívül a tiszta és megtámadhatatlan lelkiismeretet is fontosnak tartotta az emberi életben."

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János, történész

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Kornfeld Zsigmond, http://otpedia.hu/lexikon/arckepek/kornfeld-zsigmond_2/ Másolás mostani dátummal

Kornfeld Zsigmond
0