A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Egykor a Magyar-Cseh Iparbank, majd az IKKA székháza volt

Budapest, Nádor utca 6.
Bankpaloták, amíg a szem ellát túravonal 2. megálló

Egyszerű szürke kőborításával akár az '50-es években is épülhetett volna, ám a mahagóni faborítás és a szecessziós, art deco stílusjegyek elárulják, hogy korábban készült a Nádor utca és a Mérleg utca sarkán álló épület. Előbb bankszékház, majd a furcsa szocialista csomagküldő szolgálat, az IKKA központja volt.

Bankszékháznak készült

A 20. századi budapesti épületek közül az elsők között kapott műemléki védettséget a Nádor utca és a Mérleg utca sarkán, a Nádor utca 6. szám alatt található épület. Egykori fényét mára elveszítette ugyan, de pompás részletei elárulják: a látszattal ellentétben nem egy '50-es évekbeli modern épülettel, hanem egy jóval korábbi, szecessziós és art deco stílusjegyeket hordozó bérházról van szó.

Magyar-Cseh Iparbank nádor utca 6. ablak.jpg

Az épület az 1911-ben alapított Magyar-Cseh Iparbank székházának készült: a pályázatra beérkezett tervek közül többet is összegyúrt a zsűri, így a ház Haász Gyula és Heidelberg Sándor pályamunkáiból is tartalmaz elemeket, mégis leginkább a kor neves építészének, Lechner Ödön tanítványának, Málnai Bélának az egyik legjelentősebb alkotásai közé szokták sorolni.

A külső homlokzatot dísztelen kőlapokkal burkolták, emiatt tűnhet későbbinek, hiszen ez a megoldás az '50-es és '60-as években is népszerű volt. Ám bizonyos részletei árulkodóan nem illenek ebbe a korszakba: ilyen a hatalmas ablakokat keretező, szecessziós mahagóni faborítás, a belső terek festett díszítései, a növénymotívumos domborművek. Jellegzetessége a fémlemezzel burkolt zárt erkélysor.

Magyar-Cseh Iparbank nádor utca 6. homlokzati dísz.jpg

Lakásokat is kialakítottak

Az 1912-13-ban épült ház alsó két szintjét a Magyar-Cseh Iparbank által használt terek foglalták el. Különlegessége, hogy a földszinti pénztárterem belsejét is gazdag fafaragás díszíti, különösen az oszlopokon, és kiemelkedő az emeleti irodákhoz vezető lépcső és a lépcsőkorlát ornamentikája.

A pénzintézeti tér fölötti 4 szinten irodákat illetve elegáns lakásokat alakítottak ki. Ebben az épületben rendezte be székhelyét mások mellett az Erényi Béla gyógyszerész találmányával, a dianás-sósborszeszes cukorkával híressé Diana Kereskedelmi Rt. is.

A felsőbb, lakószinteken pedig egymást érték a hírességek: itt bérelt lakás a több kormányban is pénzügyminiszteri posztot vállaló ifj. Korányi Frigyes báró, a Tisza-kormány földművelésügyi minisztere, Ghillány Imre báró és a Kállay-kormány közoktatásügyi minisztere, Szinyei Merse Jenő is.

Magyar-Cseh Iparbank nádor utca 6. homlokzat.jpg

Az IKKA főhadiszállása

Mikor már a Magyar-Cseh Iparbank nem működött, és az egykori, híres lakók sem éltek már itt, az épület új bérlőt kapott: 1968-tól megszűnéséig az OTP egyik üzletágának, az IKKA-nak adott otthont. Az IKKA a szocializmus évtizedeinek magyar találmánya volt. A mai online boltokhoz hasonlóan sok minden szerepelt a "kívánságbolt" kínálatban a soron kívüli autóvásárlás lehetőségétől a lakáson és hízott disznón át a különböző divatcikkekig, élelmiszerekig.

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János történész

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Egykor a Magyar-Cseh Iparbank, majd az IKKA székháza volt, http://otpedia.hu/lexikon/helyek/egykor-magyar-cseh-iparbank-majd-az-ikka-szekhaza-volt_2/ Másolás mostani dátummal

Egykor a Magyar-Cseh Iparbank, majd az IKKA székháza volt
0