A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Furcsa bank pénztárterem nélkül: Fabank Rt.

Budapest, Nádor utca 21.
Bankpaloták, amíg a szem ellát túravonal 0. megálló

Fabank - már a neve is szokatlan, hiszen mi köze a fának egy pénzintézethez? A Fabank Rt. bankszékháza még furcsább volt, ugyanis abban - ellentétben a többi bankéval - nem volt pénztárterem.

Milyen bank volt a Fabank?

A Fabank Rt. neve ma ugyan teljesen szokatlanul hangzik, mégsem elírás: a több mint száz évvel ezelőtt működő pénzintézetnek tényleg a fához van köze. Hogy miként, ahhoz tudni kell, hogy a bank nem pénzintézetként indult: a Fabank elődje egy faipari vállalkozás volt. A cég a mai Magyarország D-Ny-i csücskéből indult, a ma a horvát-magyar határhoz közeli Barcsról: az iparosodott város legjelentősebb fűrészüzemét 1878-ban alapította ott a francia Société d'importation de Chêne cég.

Fabank utca.jpg

Néhány évvel később a Neuschloss-fivérek megvásárolták a franciáktól a kihasználatlanná vált fatelepet és folytatták a fafeldolgozást, ők hozták létre az első pesti fatelepet is. Cégük később bekapcsolódott a vasútépítésekbe, majd a repülőgépgyártásba is. A Neuschloss-féle Nasici (ma: Nasice, Horvátország) Tanningyár és Gőzfűrész Rt. (tannin = csersav) profilja és működése a katonai megrendelések miatt egyre bővült. A céget az 1910-es évek közepén az Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb faipari vállalataként ismerték. Érdekesség, hogy 1913-ban Déry Tibor későbbi Kossuth-díjas költő és író gyakornokként dolgozott a cégnél, ami anyai nagybátyjának érdekeltsége volt.

Fabank OTP.jpg

Nem volt pénztárterme

A Neuschloss-vállalatcsoport része volt ekkor már az 1895-ben alapított Fabank Rt. is, amelynek első székháza az Andrássy úton volt, ahonnan 1913-ban költözött át a V. Nádor utca 21-be. Az új irodaházba már Ugriai-Nasici Fabank Rt. néven költöztek. Ez az épület 1912. táján épült Révész Sándor és Kollár József tervei alapján épült a cégcsoport számára, és az épületben a következő évtizedekben egyre nagyobb teret foglalt el a Fabank.

Fabank homlokzat.jpg

A Fabank Rt. központjának sajátossága volt, hogy az épületben nem alakították ki a pénzintézetekben megszokott, önálló, nagy pénztártermet. A bank székháza elsősorban nem külsejével, hanem elegáns irodáival hívta fel magára a figyelmet. Az épület homlokzati domborművei a szecesszió jeleit viselték magukon. A főbejárat feletti dombormű a cég profiljára hívja fel a figyelmet: fakitermelő munkát végző gyerekek és férfiak láthatók rajta. Jelenleg az épületben az OTP Bank irodái találhatók.

Szerző:

OTPédia

Források:

Dr. Botos János történész

Tartalom hivatkozása

OTPédia (2020): Furcsa bank pénztárterem nélkül: Fabank Rt., http://otpedia.hu/lexikon/helyek/furcsa-bank-penztarterem-nelkul-fabank-rt_2/ Másolás mostani dátummal

Furcsa bank pénztárterem nélkül: Fabank Rt.
0