A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

A jövő itt van: üdv a készpénzmentes jelenben!

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 2 perc
0

Talán nem sokan tudják, de Budapesten nyílt meg Európa első készpénzmentes kávézója, ahol csak bankkártyával lehet fizetni. Magyarországon még inkább kivételnek számít egy ilyen hely, de a bankjegyek és érmék használatának háttérbe szorítása itthon is cél.

Cashless szingularitás

A magyar viszonyoktól teljesen eltérő helyzettel szembesülünk a készpénzmentesség felé vezető úton élen járó Svédországban: gyakorlatilag mindenhol, városokban, falvakban, de akár a civilizációtól távol eső turistaszállásokon is lehet bankkártyával vagy különböző mobilalkalmazásokkal fizetni. A kisgyerekek számára a papír- és fémpénz lassan gyakorlatilag ismeretlenné válik.

A skandináv országban tíz év alatt felére csökkent a forgalomban levő készpénz mennyisége, és néhány százalékra esett a készpénzes fizetési tranzakciók aránya. A svédeknél így a 2020-as évtized derekára beköszönhet a "cashless szingularitás", azaz teljesen és hivatalosan is megszűnhet a készpénz, mint fizetési eszköz.

svéd digitális átállás.jpg

Svédország szakítani akar a készpénzes fizetéssel

Shutterstock via PuzzlePix

Mi kell a készpénzmentességhez?

Egy ilyen irányú fejlődéshez persze több alapfeltétel szükséges: a digitalizációval és az elektronikus fizetési megoldásokkal szembeni nyitottság, kíváncsiság és bizalom a társadalomban, támogató kormányzati szándék és jogi háttér, valamint a megbízhatóan és bombabiztosan működő, fejlett informatikai háttér. Ezek bármelyikének hiánya ugyanis zátonyra futtatja a fejlődést.

Az analóg halála

Felmerülhet a kérdés: miért nem elég, ha az elektronikus fizetés csak mindenhol és mindenki számára elérhető opcióként van jelen? Érdemes itt is a terület úttörőjénél, Svédországban keresni a választ. A jelenséggel már évek óta együtt élő, ezért behatóan foglalkozó svéd pénzügyi szakemberek szerint a készpénzforgalom megszűnése döntéshozói szándéktól függetlenül mélyen kódolva van a mai digitális életmódunkba.

A pár éve még széles körben használt "analóg" eszközök már mostanra is számos területen eltűntek, például a hanghordozóknál: bakelitlemez, magnókazetta, CD lassan már csak gyűjtőknél lelhető fel. Sőt már a digitális átállást elindító mp3-fájlok neve is meglehetősen ismeretlenül cseng a harminc alattiak számára. Miért pont a gyűrött bankók és a zsebünkben zörgő érmék élnék túl a digitális átállást?

svédország készpénzmentes kávézó.png

Ebben a svéd kávézóban is csak kártyával lehet fizetni

A készpénzmentes világ dilemmái

Az elképzelt jövő – bankkártyával, appokkal, vagy éppen a bőr alá ültetett, fizetési tranzakciókat is végrehajtó chipekkel – már az ajtónkon kopogtat, a kormányzatok és pénzügyi szakértők feladata pedig az, hogy a társadalmi igényeknek megfelelő, biztonságos, jól használható elektronikus fizetési szolgáltatások lássanak napvilágot. Annál is inkább, mert az átmenet számos kérdést felvet. Mi történik a készpénzmentes világban azokkal, akik kevéssé vagy egyáltalán nem mozognak otthon az új technológiák használatában?

svédország digitális oktatás az iskolában.png

Svédországban a gyerekek "digitális képzése" már az általános iskolában megkezdődik

Vajon képes-e garantálni az éppen rendelkezésre álló technológia a pénzügyeink biztonságát egy teljesen digitális pénzügyi rendszerben? Milyen nem kalkulált hatással lehet a készpénz eltűnése az emberek hétköznapi rutinjára és a nagy gazdasági rendszerekre? Hogyan reagál a készpénzmentes fizetési rendszer egy társadalmi vagy technológiai válsághelyzetre? Rengeteg tehát a nyitott kérdés, mindenesetre az irány azonban adott, és érdemes nyitott szemmel járnunk, hogy a legújabb készpénzmentes fejlesztéseket, fizetési lehetőségeket kipróbáljuk.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
A jövő itt van: üdv a készpénzmentes jelenben!
0