A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Középkorú bankárok győzték le a profi focistákat

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 3 perc
0

Az amatőr sport elterjedésében nagy szerepe volt a bankoknak, mivel a rekreációs célú sportolás támogatásával igyekeztek felfrissíteni fáradt alkalmazottaikat. Amikor a bankárok félretették a munkát és stoplis cipőt húztak, még a profi focistákat is lesöpörték a pályáról.

A magyar banksport révbe ér

Csaknem tízezer néző előtt lépett pályára a Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligájának labdarúgó válogatottja 1930 tavaszán, Milánóban. A házigazda olasz banktisztviselők várható sikere mellett szólt, hogy fiatalabb, profibb játékosokból álló kerettel – köztük az olasz nemzeti tizenegyben is kipróbált játékossal – fogadták a magyar banki liga amatőr focistáit. Mégis a zömében középkorú bankárokból álló magyar csapat győzött. Ez a győzelem egy húszéves szabadidős sportprogram sikere is volt egyben: a Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligája bizonyította a professzionális elvek alapján szervezett amatőr sport létjogosultságát.

Banksport.jpg

A Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligája saját újságot is kiadott

Egy igazi „sportsman”

A magyar banki liga története az 1900-as évek elejére, a különböző sportszövetségek, klubok alapításának nagy korszakára nyúlik vissza. Angol mintára létrejött a profi sport, saját gazdálkodási rendszerével, intézményeivel, igazolt játékosaival. De a ma ismert tömegsport megszületése is ekkorra tehető. A különböző foglalkozási ágak, köztük a pénzintézeti dolgozók is keresték a lehetőségét, hogy önálló szövetségbe tömörülve szervezzék a sportéletet.

A pénzintézeti alkalmazottak sokáig bontott munkaidőben, délelőtt és délután dolgoztak.

A két munkaciklus között pedig hazatértek, emiatt a banki munka valójában kora reggeltől egészen estig tartott. Sok irodai alkalmazott küzdöttek a kiégéssel, a folyamatos ülőmunkából fakadó betegségekkel. Később a bankszektorban bevezették a „folytatólagos munkaidőt”. Az új munkarendben megszakítás nélkül dolgozták le a napi munkát, így a délután felszabadulhatott és volt idejük sportolni.

sportegylet.jpg

Atlétikai csapat a századfordulón

Budapest-képarchívum

A foci forradalma

A sportklubok kialakulásának legnagyobb motorja ekkor már a népszerű labdarúgás volt. Az 1912 augusztusában megalakuló Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligájának ötletgazdája is egy, az MTK sportklub körül is tevékenykedő volt középcsatár, a Magyar Leszámítoló és Pénzváltó Bank tisztviselője, Vida Henrik volt.

A Liga 19 bank és 2 biztosító társaság összefogásával alakult.

A foci dominanciáját mutatja, hogy az első évben más sportágakban nem is rendeztek bankközi versenyt, csak 1914-ben futott be a két klasszikus úri sport, a tenisz és a vívás. A Liga felfutása során aztán egyre több szakosztály kapcsolódott be. A szervezet fénykorában 16 sporttagozat működött (atlétika, lövészet, evezés, úszás, sí, torna, motorozás stb.), és volt fényképezés, sakk illetve turisztikai szakosztály is.

labdarúgó mérkőzés.jpg

A sportegyletek megalakulásának motorja a labdarúgás népszerűsége volt

FSZEK, Budapest Gyűjtemény

Professzionális eszközök

A Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligája a második világháborúig tartó története során az amatőr tömegsport megteremtésére és fejlesztésére törekedett. A Liga eszményképe a pénzintézetben dolgozó és sportoló ember volt, aki hivatásában és szabadidejében ugyanarról az értékrendről, szakmai felkészültségről és erkölcsiségről tesz tanúságot. Ahhoz, hogy ez ne csak üres frázis legyen, az amatőr sportot professzionális eszközökkel támogatta a Liga.

margitszigeti sportpályák.jpg

Az Alsó Margitszigeti teniszpályák (1904) is a banksport szolgálatában álltak

Budapest-képarchívum

A szervezet működését is az általános banki ügymenet alapján szervezték meg. A tömegsporthoz biztosítani kellett a szükséges infrastruktúrát is. Az első világháború után ezért felmerül egy Bankstadion megépítésének ötlete is. A terveket az építészként dolgozó első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd készítette el. Az építkezés ugyan elmaradt, de a bankok így is a kor legkorszerűbb és legmodernebb sporttelepeit, csónakházait, „weekendházait” építtették meg.

bankstadion Hajós Alfréd.png

A Hajós Alfréd által megálmodott Bankstadion terve 1930-ból

Szerző:

OTPédia

Források:

A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank tisztviselőinek sportegyesülete 25 éves története 1911-1936 (OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény)

A Magyar Pénzintézeti Sportegyletek Ligája beszámol működésének első huszonöt évéről 1912-1937  (OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény)

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Középkorú bankárok győzték le a profi focistákat
0