A-tól Pénzig

Cikk illusztráció

Úrilánynak nem illik kenyeret keresni?

Publikálva – 2020.01.29. Olvasási idő – 3 perc
0

Az első polgármesternő: Döbrenteiné, 1948. Az első női űrhajós: Tyereskova, 1963. Fontos dátumok ezek, de a bankokba már jóval korábban megérkeztek a női munkavállalók. Az 1910-es évek Magyarországán már az egyik pénzintézet vezetői székében is egy hölgy ült.

A bankvilágban is úttörők

Bár manapság felülreprezentáltak a női munkavállalók a bankszektorban, száz évvel ezelőtt még ritkaságszámba mentek. Olyannyira, hogy a lapok szenzációként tálalták 1913 őszén, miszerint az egyik pénzintézet, a Szabadkai önsegélyező Szövetkezet ügyvezető igazgatójává egy hölgyet választottak. Krausz Lenke, "szoknyás bankdirektor" feministának vallotta magát, de mint mondta, ő "nem a londoni militáns szüfrazsettek eszközeivel, hanem a becsületes, komoly munka egyetlen célravezető eszközével" harcol.

női bankalkalmazott.jpg

Az Erzsébetvárosi Takarékpénztár egyetlen női alkalmazottja, 1895

Budapest-képarchívum

Pénzügyek nőktől nőknek

Mindössze néhány évvel később, 1921-ben az Egyesült Államokban egy kifejezetten női bankot alapítottak, ahol kizárólag hölgy alkalmazottak gondoskodtak a szintén kivétel nélkül női betétesek pénzéről – ez volt a Women's Bank. Sőt, több hasonló pénzintézet is nyílt amerikai nagyvárosokban a húszas-harmincas években. Hogy mi volt a sikerük titka? Egy korabeli újságcikk szerint egy ilyen pénzintézet "éppen úgy dolgozik, mint bármely más nagybank; csak még óvatosabban és körültekintőbben, mert a nők biztossága és jóléte a gondja." A példát más szektorban is követték. 1934-ben Párizsban százszobás hotelt nyílt, különlegessége pedig az volt, hogy oda férfi nem tehette be a lábát: a kapustól az igazgatóig minden alkalmazott nő volt és csak női vendégeket fogadtak.

gettler bank 1937.jpg

Gettler Bank és váltóüzlet pénztárterme, Szolnok 1937

Magyar Nemzeti Múzeum

Elsőként munka nélkül is

Amennyire gyorsan és látványosan berobbantak a hölgyek a bankvilágba, olyan hamar ki is estek onnan. A fronton harcoló, vagy ott elesett férfiak munkaerejének pótlására főként az első világháború alatt és az azt követő néhány évben nagy számban vettek fel nőket a bankok is.

Csakhogy, bármennyire is jól dolgoztak, néhány évvel később, a válság időszakában tőlük szabadultak meg először.

Már az 1920-as évek első felében százával kerültek utcára Magyarországon a banktisztviselők. Egy 1927-es újságcikk szerint például Budapesten már csak mintegy ezer banktisztviselő hölgy dolgozott, miután a női állomány kétharmadát elbocsátották. Pedig milyen jó munkaerők voltak – ismerte el a cikkben egy bankigazgató. Azt mondta, "velük volt a legkevesebb baj minden téren. Pontosak, lelkiismeretesek és sokkal pedánsabbak voltak, mint a férfiak."

telefonközpont női alkalmazotakkal.jpg

A nők legkönnyebben a telefonközpontokban tudtak elhelyezkedni

Budapest-képarchívum

Visszatértek a nők

Később, a két világháború között ismét megnőtt a nők szerepe a munkaerőpiacon. Különösen így volt ez Magyarországon a második világháború utáni évtizedekben, amikor az állampárt kifejezetten bátorította a hölgyek munkavállalását. Ekkor már egyáltalán nem beszéltek "gyengébbik nemről" – gondoljunk csak a feltűrt ruhaujjú, traktorvezető asszonyokra. A női munkavállalók azóta is felülreprezentáltak a pénzügyi szektorban.

otp fiók keszthely.jpg

A keszthelyi OTP-fiók női alkalmazottai a 70-es években

Fortepan

Szerző:

OTPédia

Források:

OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény

Arcanum/Tolnai Világlapja, 1913. október 12.

Arcanum/Magyarország, 1914. február 21.

Arcanum/Pesti Hírlap, 1934. július 11.

Arcanum/Magyarság, 1927. január 1.

Érdekesnek találtad? Ha tetszett, nyomj a gombra!

0
Publikálva – 2020.01.29.
Úrilánynak nem illik kenyeret keresni?
0